Food Town w Fabryce Norblina. Miejsce, w którym przenika się kultura, gastronomia i historia
Wraz z nastaniem sezonu wiosenno-letniego swoje podwórko w Fabryce Norblina otworzył również największy koncept gastronomiczno-kulturalny w Warszawie, Food Town. Przestrzeń, w której znajduje się łącznie aż 6 barów oraz 23 koncepty kulinarne przyciąga odwiedzających zarówno swoją ofertą kulinarną, jak i rozrywkową.
Zmodernizowane, zabytkowe hale fabryczne to teraz tętniące życiem centra społeczne, zapewniające rozrywkę i dostarczające wrażeń. Zachęcają one do odkrywania, wspierają lokalne projekty, dostawców, talenty oraz celebrują kulturę jedzenia. To dlatego ich uroki tak bardzo doceniają osoby szukające idealnego miejsca, w którym doświadczą zarówno wrażeń smakowych, wzrokowych jak i słuchowych oraz spędzą mile wieczór.
Możliwość skosztowania kuchni z różnych zakątków świata, spróbowania autorskich koktajli, dobra lokalizacja, ciekawa architektura, a przy tym nowoczesna, pulsująca życiem przestrzeń są tym, co wpływa na atrakcyjność takich miejsc jak Food Town. Dodatkowo bliskość muzeum oraz możliwość obcowania z szeroko pojętą sztuką przyciąga do Norblina nie tylko młodych, ale też tych nieco starszych czy rodziny z dziećmi, bo każdy znajdzie tu coś dla siebie. Sztuka i muzyka wkomponowane są w przestrzeń Food Town, a bogata oferta kulturalna dostarcza odwiedzającym wielu wrażeń. Nie brakuje tu koncertów, wystaw, jam sessions, imprez dla najmłodszych, wydarzeń charytatywnych oraz standupów. W Food Town codziennie się coś dzieje! W poniedziałki goście odkrywają nowe dźwięki i obiecujących artystów za sprawą cyklicznych wydarzeń Discover Mondays. W czerwcu w Fabryce Norblina wystąpią: EYMSLI, czyli Kamila Drabek, Wiktoria Jakubowska i Pola Atmańska, uzdolnione artystki współpracujące m.in. z Kasią Liną, Julią Wieniawą, Ralphem Kamińskim, czy Tęskno. Wtorki należą do Tuesday’s Heroes, w którym swój udział potwierdził m.in. Mikołaj Macioszczyk, uczestnik X i XI-tej edycji The Voice of Poland. Środy to czas dla młodych i ambitnych – Scena Młodych z Jam Session jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą się zrelaksować przy jamach. Czwartki zarezerwowane są na jazz, a co tydzień przedstawiają nowy skład i odmienną formułę. Początek weekendu w Food Town zaczyna się w piątek, kiedy to na scenie pojawiają się DJ-e. W niedzielę natomiast dobrze jest tu przyjść i pobawić się przy Piosenkach Improwizowanych. Ten nowy cykl to komedia w pełnej krasie tworzona przez artystów współpracujący z Klubem Komediowym i Resortem Komedii. Wtedy piosenki powstają na żywo przy pomocy widzów.
“Widzimy potencjał w lokalizacji jaką jest Gimlet Live (hala muzyczna w Fabryce Norblina), dlatego inwestujemy mnóstwo czasu i energii w stworzenie programu wyjątkowego na skalę miasta. Chcemy, aby ta przestrzeń tętniła życiem, sztuką, koktajlami i przepysznym jedzeniem. Wierzymy, że po okresie pandemii, wspólne spędzenie czasu w atrakcyjny sposób to jeden z priorytetów dla Warszawiaków” – mówi Milena Nawrat – Marketing Managerka w Food Town w Fabryce Norblina
W ciepłe wieczory warto też zajrzeć do letniego ogródka, który dzieli się na dwie części – jedna jest przy wejściu od strony Prostej, druga w Pasażu Wernera. Dzięki takiemu rozwiązaniu w przypadku deszczu z łatwością można przenieść się do zadaszonego pasażu. Tworzy się tam niezwykle miejski klimat. Ostatnio miał miejsce tam koncert Krzysztofa Zalewskiego, Keva Foxa, Emade, Andrzeja Smolika i Tomasza Ziętka. To wydarzenie pokazało jak ogromny potencjał ma to miejsce.